Vrijwilliger van de maand Ria Spil

In het Zuiderzeemuseum werken zo’n driehonderd vrijwilligers. Zij leveren een groot aandeel in het overdragen van de geschiedenis van dorpjes rond de Zuiderzee. Ria Spil is een van de mensen die zich daar graag voor inzet. Twee à drie dagen per week stapt ze met veel plezier in de rol van dienstmeid, of is ze in de wasserij te vinden waar ze de handdoeken ‘plakt’.

Dienstmeid

Na tweeënveertig jaar haar eigen kaasboerderij kreeg Ria tijd en ruimte om iets anders te gaan doen. Dat werd het Zuiderzeemuseum. Het is niet om de hoek: Ria woont in De Weere, maar ze heeft het er dik voor over. “Mijn broer werkt hier ook vrijwillig, als tuinman. Van hem hoorde ik zulke mooie verhalen! Als ik meer tijd krijg, ga ik dat ook doen, had ik me al langer voorgenomen. Dus toen de kaasmakerij stopte, begon ik hier als dienstmeid. Dat is ook echt een rol: ik kruip in de huid van Trijntje, getrouwd met een turfsteker. Van zijn inkomen redden ze het niet, dus Trijntje moet erbij werken om rond te kunnen komen. Een leuke rol!”

Wasvrouw

Naast dienstmeid is Ria ook als wasvrouw in het museum te vinden. “De wasserij komt uit IJsselmuiden. De familie Van der Kamp spoelde daar de was uit in de IJssel. Hier doen we dat met emmers en tobbes. De handdoeken gaan in de kookwas in grote ketels en worden daar, vanwege de grote hitte, met een stok uitgehaald. Daarna worden de handdoeken op een marmeren plaat gevouwen, door de wringer gehaald en over een stok gehangen. Dan zit de stof zo strak op elkaar dat het na het drogen aan elkaar plakt. Vandaar dat dit vroeger ‘handdoeken plakken’ heette.”

Puddingpap

Soms is Ria ook in het huishouden van 1920 te vinden. “Als er iemand uitvalt, spring ik daar in. Daar kook ik op zo’n petroleumstelletje en bezoekers mogen mee eten. ‘Doe maar een heel klein beetje hoor!’, zeggen de meesten – sja, je weet maar nooit wat je op je bord krijgt! Het toetje was vaak beschuit met melk of puddingpap. Goed je bord uitschrapen, adviseer ik altijd, want anders ligt je toetje zometeen in de jus. Daar pakten ze vroeger namelijk echt geen ander bord voor!”

Saamhorigheid

Vrijwilliger zijn in het Zuiderzeemuseum is voor Ria een groot cadeau. “De mensen die hier komen, zijn allemaal blij: ze hebben zin in hun dagje uit en zijn benieuwd naar wat ze allemaal te zien krijgen. Het is zo leuk om te zien hoe iedereen zich hier vermaakt! Kinderen die zelf de was mogen doen (en dan kleddernat worden!), ouderen voor wie dit herinneringen oproept, jonge mensen die hun ogen uitkijken om hoe dat er vroeger aan toe ging – iedereen beleeft er plezier aan. En ik mag daaraan meewerken!” “Sowieso voelt het hier als thuiskomen. Er werken hier zulke leuke mensen, we hebben een fijn team, de saamhorigheid is groot. We doen dit echt samen, dat maakt het ontzettend leuk om hier te zijn. Eind november is het weer tijd voor Pietendorp, en dan loopt echt al het personeel, inclusief de kantoormensen, in het buitenmuseum. Dat geeft zo’n bijzondere sfeer. Dat hoop ik nog jaren te mogen doen!”

Collega van Ria worden?

Het Zuiderzeemuseum is op zoek naar ambachtslieden, dierenverzorgers en mensen die schoonschrijf- of aardrijkskundelessen willen geven of willen helpen in de bibliotheek. Kruip je liever in de huid van iemand ‘van vroeger’? Dat kan ook! Daarvoor start binnenkort de werving. Tijdens de winter krijg je training om dan vanaf het voorjaar aan de slag te kunnen!