De Bonte Veer bijzonder gezellig

Gezellig en bijzonder uit eten? Dat doe je bij eetcafé de Bonte Veer! Daar werken professionals uit de horeca samen met mensen met een lichte beperking (verstandelijk en/of fysiek). Dat is een gouden combinatie: iedereen werkt met veel plezier in het gezellige restaurant!

Grap en grol

Margreet Loots is een van de professionals die de Bonte Veer dragen. Na heel wat ervaring in de horeca kreeg ze de mogelijkheid om in dit eetcafé te mogen starten. “Werken in de horeca vond ik sowieso al heel leuk, maar dit is de mooiste baan uit mijn carrière. Dat komt vooral door de mensen die hier werken en de gasten die hier komen. De interactie tussen hen is zo bijzonder! Personeel en gasten krijgen vaak echt contact met elkaar, dat maakt hier eten voor bezoekers een extra fijne ervaring.” De goede onderlinge sfeer is een belangrijk onderdeel van fijn samenwerken. “Daar werken we voortdurend aan. Met een grap en een grol en natuurlijk veel complimenten komen we vrolijk de werkdag door. Voor grapjes hebben we trouwens een speciaal gebaar, omdat niet elke cliënt direct door heeft dat het om een lolletje gaat. Zo gaat dat prima!”

Talenten

Bij de Bonte Veer zijn talenten het uitgangspunt. “Bij iemand met een beperking draait het vaak om wat er niet kan. En dat is ook wel logisch: voor iemand in een rolstoel is werken in de horeca nou eenmaal niet zomaar mogelijk. Hier hebben we de mogelijkheid om te kijken naar wat er wél kan. Als er een passende taak gevonden is, zie je de cliënt groeien, persoonlijk, maar ook in het werk. Heel mooi!” “We hebben een speciaal werkboek met foto’s, en wie iets niet begrijpt, kan het altijd vragen. Zo leren cliënten veel breder dan je zou denken: niet alleen de kneepjes van het horecavak, maar ook alle vaardigheden die erbij horen, zoals sociale- en gedragsaspecten en structuur. Ze hebben iets in te brengen in het werkproces, ze doen ertoe, ze kunnen trots zijn op zichzelf en op wat ze presteren. Dat is zo belangrijk voor hun welzijn. Ik vind het heel mooi om daar aan bij te mogen dragen.”

Uniek

Bij de Bonte Veer worden avond- en weekenddiensten gedraaid. “Dat is in de wereld van de dagbesteding uniek: dat gebeurt door de week, tijdens kantooruren. De samenwerking tussen het welzijnswerk en de Leekerweide groep maakt het mogelijk om een beschutte werkplek te bieden. Bij het aanvragen stuitte dat op fronsende wenkbrauwen bij instanties: kan dit wel? Maar waarom zou het niet kunnen, hebben wij altijd gedacht. Daar zijn we ver mee gekomen: de Bonte Veer bestond dit jaar tien jaar!” www.welwonen.nu/welzijnswerk/de-bonte-veer/eetcafe

Over de Bonte Veer

De Bonte Veer is een initiatief van het welzijnswerk van Welwonen. Het gezellige eetcafé is een plek waar cliënten van Leekerweide een fijne en leerzame dagbesteding hebben. Edwin Huisman, de vaste kok, kookt er met verse ingrediënten van de plaatselijke middenstand! Eetcafé de Bonte Veer is geopend van woensdag t/m vrijdag, 13.00- 20.00 uur, en zaterdag van 16.00-20.00 uur.