Schermclub Enkhuizen al decennialang een actieve vereniging

Op een laagdrempelige manier kennismaken met deze mooie sport’

Een goede gelegenheid daarvoor is op 28 juni, dan houdt de club een open dag en is iedereen welkom om het schermen eens uit te proberen. ,,We zijn een kleine club, maar enorm gepassioneerd met onze sport bezig. Een van de redenen waarom we nog altijd een actieve en levendige vereniging zijn.’’ Ottevanger is een van de drijvende krachten achter de vereniging. Samen met voorzitter Henk Hortensius en bestuursleden Ilona Stolwijk en Arden Ottevanger, de zoon van Ger. Sinds 2004 is de club gehuisvest bij Tafeltennisvereniging Olympia aan de Gouw. Daarvoor maakte de club, die in de jaren zeventig het levenslicht zag, gebruik van een ruimte in De Drom.

Enthousiast

Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt Ottevanger over de sport en de club die hij zo’n warm hart toedraagt. ,,Het is leuk om andere mensen warm te laten lopen voor deze sport’’, vertelt hij. ,,Maar daar moet je wel energie in steken. Want zeker op het eerste gezicht is schermen niet de meest toegankelijke sport en staat het toch nog wel bekend als elitair.’’ Maar dat laatste is volgens Ottevanger zeker niet waar. ,,Het is wel een edele sport waarin sportiviteit hoog in het vaandel staat. Als je bereid bent er enige tijd in te investeren ontdek je hoe enorm boeiend het spelletje kan zijn. Het is een combinatie van tactisch inzicht, goede techniek en controle over je lichaam hebben. Bij ons kun je op recreatieve wijze deze sport beoefenen en krijg je les van ervaren trainers.’’ Ottevanger beseft dat niet iedereen zal worden besmet met het schermvirus, zoals hem en zijn mede clubleden is overkomen. ,,Smaken verschillen. De een vindt voetbal leuk en de ander tennis. Maar ik denk wel dat het goed is om verschillende sporten uit te proberen. Zo kom je er ook achter waar je hart echt ligt, misschien wel bij schermen.’’

Nieuwkomers

Het is een van de redenen waarom de club meedoet aan de JeugdSportPas en gratis proeflessen aanbiedt aan nieuwkomers. ,,De jeugdsportpas is een heel goed middel om kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten. Wij hebben daar in het verleden ook regelmatig nieuwe leden door mogen verwelkomen’’, laat Ottevanger weten. ,,Verder zijn we actief in het geven van clinics op scholen en zijn we tijdens Koningsdag aanwezig bij het Rondje Handvastwater in Enkhuizen. We staan er altijd voor open om te laten ziet wat schermen precies inhoudt. Naast het geven van de clinics kunnen we ook veel vertellen over de achtergrond van het schermen die is terug te voeren naar de ijzertijd. Verder doen de historische verhalen over de Franse musketiers het natuurlijk altijd goed’’, vertelt Ottevanger met een lach.

Aanmelden

Wie eens wil kennismaken met schermen kan zich aanmelden bij Hortensius (06-22175313) of bij Ottevanger (0228-515067 of 06-30343082). Een mail sturen naar info@schermclubenkhuizen.nl kan ook. De trainingsavonden zijn op woensdagavond van 18.30 tot 21.30 uur.