Nieuwe duikacademie in Enkhuizen

Op industrieterrein Krabbersplaat verrijst een bijzonder gebouw dat de verbondenheid van de stad met water weer eens onderschrijft. Het wordt dé plek waar maritieme beroepsduikers en reddingduikers van professionele hulpverleningsdiensten opgeleid en getraind worden.

Hypermodern

Ingenieursbureau Baars-CIPRO startte in 2007 een onderneming met de naam BC-opleidingen: het bouwen van een eigen hypermoderne duikschool voor beroepsduikers van in- en offshore en reddingduikers van bijvoorbeeld brandweer, politie en defensie. In februari 2019 is de nieuwbouw klaar voor operationeel gebruik. Naast inpandige duikbassins van 3 meter en 9 meter diep, worden er op het buitenterrein ook een 21 meter diepe duikput én een aantal buitenwaterstations in het Markermeer gerealiseerd.

Complete mogelijkheden

De bassins zijn voorzien van moderne videocamerabewaking zodat de instructeurs de verrichtingen van deelnemers onder water kunnen monitoren. Het instituut beschikt over eigen materiaal, zoals verschillende soorten en typen duiksets en eigen materieel, zoals een water-ongevallenwagen van de brandweer en een duikopleidingsvaartuig. Speciale hijsconstructies en een decompressie-unit maken het walhalla voor de duikers compleet.

Internationaal

Een team van gecertificeerde duikinstructeurs analyseerde alle bestaande duikopleidingen en vertaalde de uitkomsten in nieuwe, uiterst moderne opleidingsconcepten. Dat leidde ook tot een kortere duikopleiding. Er worden nu al in-company trajecten aangeboden, en zodra de nieuwe locatie gereed is, komen er opleidingen in het nieuwe gebouw. Voor dit laatste kan er al aangemeld worden. Het duikacademie staat internationaal open voor beroeps- en reddingsduikers. De eerste aanmeldingen vanuit diverse windstreken zijn al binnen.