DTS strijdt voor nieuwe leden

‘We moeten laten zien dat korfbal geen stoffige sport is, maar juist heel erg leuk’

,,Vroeger hadden we zo’n beetje in elke leeftijdscategorie minimaal drie teams’’, weet René Hoeflaak. De korfballer van DTS heeft de tijden in de loop der jaren zien veranderen. Zoals zo’n beetje alle sportclubs, kampt ook DTS met teruglopende ledenaantallen en vrijwilligers. De zorgen zijn nog niet groot, maar ‘er moet wel iets gebeuren’. Met een ledenwervingscommissie probeert de Enkhuizer club het tij te keren.

Samen met onder andere Rosalyn Schenk en Justin Havik vormt Hoeflaak de commissie die voor nieuwe aanwas wil zorgen. De eerste resultaten zijn overigens al behaald. Zo was een delegatie van DTS aanwezig tijdens de ontmoetingsdag ‘Samen in Enkhuizen’ op 1 september, een dag vooral bedoeld om vluchtelingen kennis te laten maken met Enkhuizers en hun interesses en hobby’s. ,,We wisten niet wat we vooraf moesten verwachten’’, zegt René. ,,Maar het was heel leuk en het heeft ons vooralsnog drie nieuwe leden opgeleverd. Drie jongens uit Eritrea, Mussie, Filimon en Yonas, trainen voorlopig elke week mee. Het gaat goed. Het is voor ons en voor hen een heel boeiende en leuke ervaring. En naast het sporten, is het natuurlijk ook goed voor de integratie. Wat is er nou Hollandser dan korfbal?’’, klinkt het met een lach.

Maar drie nieuwe leden zijn natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. ,,Alle beetjes helpen’’, beseft Rosalyn, die zelf nog actief is in het eerste van DTS. ,,Maar voorheen hadden we driehonderd spelende leden, nu nog ruim honderd. Die tendens willen we stoppen en daar werken we hard aan.‘’ Zo verzorgt DTS clinics op scholen, is het een vertrouwd gezicht tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht (‘om onze naamsbekendheid te vergroten’) en wordt elke twee jaar het schoolkorfbaltoernooi gehouden.

Een ander voorbeeld is Korbalkidz van DTS. Waar kinderen tussen de drie en zeven jaar spelenderwijs kennismaken met sport en korfbal in het bijzonder. Het gaat er vooral om dat de kinderen met plezier in beweging zijn. ,,Erg gezond natuurlijk’’, zegt Rosalyn. ,,Daarnaast denk ik dat lid zijn van een sportvereniging ook heel goed is voor de sociale ontwikkeling van kinderen, zeker als je kijkt naar korfbal waar meisjes en jongens samen in een team spelen. Verder is plezier het voornaamste doel. Of het nu gaat om een kindje dat net begint of voor een speelster van het eerste.’’

En met plezier zit het wel goed bij DTS. ,,Het is simpelweg een heel fijne verenging’’, zegt Justin die zelf dit seizoen is gestopt als actieve speler. ,,Vanwege studie. Maar waar ik kan, zet ik mij nog altijd in voor DTS. Ik voel mij hier thuis. De club gaat mij aan het hart. Korfbal is ook een heel mooie sport waar alles inzit. Zo is samenspel enorm belangrijk. Je kunt niet egoïstisch zijn in het korfbalveld, je hebt echt iedereen nodig om een resultaat te halen. En dat verhoogt de saamhorigheid en het respect voor elkaar. Redenen waarom DTS zo’n leuke club is.’’

Het drietal ziet nog altijd dat hun geliefde sport een ietwat stoffig imago heeft. René: ,,Dat blijft lastig. En ik denk dat dit vooral bij ouders zit. Kinderen vinden korfbal vaak heel leuk als ze er mee in aanraking komen. Maar wij vermoeden wij dat ouders hun kroost dan toch liever op voetbal of hockey zien. Voor ons natuurlijk erg jammer. Daarom moeten wij er alles aan doen om te laten zien dat korfbal helemaal niet zo stoffig is als mensen denken. Maar een hele leuke, gezonde en sociale sport.

We bieden mensen ook de mogelijkheid om kennis te maken door gratis een keer mee te trainen.’’

www.dtsenkhuizen.nl en www.facebook.com/DtsEnkhuizen