Havenmeester van de Compagnieshaven

“‘we zijn tegenwoordig geen havenmeesters meer maar haven gastheer”

Werkzaamheden

Martin Kranendonk (46) vertelt over ‘zijn’ werk als havenmeester; haven gastheer. Martin: “ik wil graag dat je je verhaal doet in de zij-vorm. We doen het hier, in de Compagnieshaven tenslotte met elkaar. Gezamenlijk onderhouden we de haven, Contacten met de passanten en mensen met vaste ligplaatsen”. Martin: “Achttien jaar ben ik hier havenmeester. Hiervoor heb ik op de Bep Glasius gevaren, de boot naar Stavoren. Die rederij had meerdere schepen dus daar ook nog op gevaren. In de zomer is het werk hier passanten hun plaats toewijzen. De mensen van de vaste ligplaatsen geven aan wanneer zij weg zijn. Dat zetten wij in onze computer. Die lege ligplaats is dan tijdelijk beschikbaar voor de zgn. passanten. De Compagnieshaven is de grootste passantenhaven van Nederland. Wij hebben tussen de zeventien en achttienduizend passanten per jaar. Passanten blijven over het algemeen niet langer dan een paar dagen. De meesten zijn onderweg naar de Waddeneilanden. Dus een korte stop hier op de heen- en terugreis. Veelal Duitsers en Nederlanders. We zwaaien de mensen uit wat inhoudt dat we hun afmelding opvangen en ze een goede en veilige reis wensen”. We moeten ook aanwezig zijn als er getankt wordt. Opletten dat dit goed en veilig gebeurt. De mensen kunnen daarna afrekenen bij het havengebouw. Daar kan gepind worden. In de haven kunnen ook masten worden gezet en we hijsen schepen voor technisch onderhoud uit het water. Dat wordt gedaan door onze jachtservice hier beneden en Joosten Watersport doet het schilderen van het onderwatergedeelte. Na gedaan onderhoud hijsen wij het schip weer te water zodat deze weer fris verder kan”. Verder het netjes houden van de haven.

‘Verduurzamen’

Martin: “We hebben deze winter een nieuwe kade gekregen. Over de gehele lengte van 125 à 130 meter is er een warmtewisselaar aangebracht die met behulp van het temperatuurverschil tussen het water van het IJsselmeer en de kade in de toekomst onze gebouwen gaat verwarmen en indien nodig koelen. De techniek zit nu in de kade en de volgende winter gaan we er mee aan de slag. Dat zou zomaar een energiebesparing van 80% kunnen betekenen. Voor de schepen zitten er zonnecellen aan de steiger. We zijn ook de gebouwen aan het inventariseren op energielabel. De Mastenbar is bij de verbouwing goed geïsoleerd en we gaan nu alle andere gebouwen bekijken op isolatie en dit eventueel verbeteren. Er komen zonnecollectoren op het dak voor de douches en wasruimtes. Dit wordt qua financiële haalbaarheid allemaal overlegd met de directie.

Corona en gastheerschap

Sinds het Pinksterweekend is het weer drukker in de haven. Voorheen konden de schepen nog op bepaalde plekken dubbel gaan liggen. Nu is dat niet meer mogelijk door de corona maatregelen. We merken wel dat varen op zich meer vrijheid biedt. Je kunt op het water natuurlijk prima afstand bewaren en ook op onze brede steigers kun je elkaar makkelijk op 1,5 meter passeren. En per 15 juni mogen ook de toilet- en douchegebouwen weer gebruikt worden. De zomer is hier natuurlijk de mooiste en drukste tijd. Ik sta dan op de camping bij het Enkhuizer Zand. Dicht bij het werk, s ’avonds lekker aan de barbecue. Je ontvangt hier toeristisch Enkhuizen. Waar kan ik een visje halen, waar kan ik een pizza eten? Wanneer is het Zuiderzeemuseum open? Waar is Sprookjeswonderland?” We zijn dus van havenmeesters de gastheren van de haven geworden. Een dag in de Compagnieshaven is nooit hetzelfde en het is fantastisch werken hier met een fijn team.

Was getekend: Martin Kranendonk

Compagnieshaven Enkhuizen

Compagnieshaven 7 1601 ZA Enkhuizen

T: 31(0)228-313353 E: info@compagnieshaven.nl