50 jaar Compagnieshaven

Het is 1969 als de eerste zeilers aanmeren in de nagelnieuwe Compagnieshaven. De unieke ligging aan de rand van Enkhuizen zorgt ervoor dat de haven al snel uitgroeit tot een van de drukste jachthavens van Nederland. Dat is tot op de dag van vandaag zo: de 630 ligplaatsen zijn nagenoeg altijd bezet. Al vijftig jaar is de haven een plek waar jong en oud plezier beleeft aan zeilen, in de breedste zin van het woord.

Ontzorgen

Directeur Jeroen Mulder kijkt er niet van op dat de Compagnieshaven altijd vol ligt. “De haven ligt heel gunstig: direct aan het IJsselmeer én aan de rand van de stad. Er is altijd veel geïnvesteerd, zodat de haven modern en bij de tijd gebleven is. Je kunt hier douchen, wassen, je boodschappen doen, uit eten, alles is in de buurt: in de haven, maar ook in het centrum van Enkhuizen. En de zeer goede service in de Compagnieshaven heeft grote voordelen voor zeilers. Reparaties, schoonmaken, het kan hier allemaal ter plekke. De zeiler kan dat zelf doen, maar we kunnen het ook uit handen nemen. Ontzorgen is een belangrijk deel van ons werk. Al die faciliteiten maken de Compagnieshaven aantrekkelijk voor zowel passanten als vaste ligplaatshouders!”

Sterk haventeam

Het zeilen is Jeroen met de paplepel ingegoten: op zijn vijfde begon hij ermee en hij is er nooit meer mee gestopt. “Water is fantastisch. Het is wijds, het brengt rust, de natuur is prachtig. Aan boord krijg ik direct een vakantiegevoel. Met de frisse zeewind om m’n oren raakt alles even naar de achtergrond, op het water is er ‘heerlijk even niets’. De ruimte en de rust die daar te vinden zijn, vind je nergens anders.” Afkomstig uit de haven van Hindeloopen, waar hij zeventien jaar hoofdhavenmeester was, maakte hij de overstap naar Enkhuizen. “Hindeloopen is een soortgelijke haven. Misschien ook wel daarom voelde ik me hier vanaf het eerste moment thuis. Het is goed samenwerken met het haventeam. Havenmeesters Martin Kranendonk en Sven Schuitenmaker werken hier al respectievelijk zeventien en twaalf jaar. Ze werken sinds 1 maart samen met twee nieuwe collega’s: Julian van de Peppel en Tinus van Mulken. Margreet Pas, met haar vijftien dienstjaren ook een vertrouwd gezicht van de haven, doet de administratie. Het is een sterk team, dat zie je ook aan de lange dienstverbanden van drie van de vijf!”

www.compagnieshaven.nl

Feestweek

Van 24-26 mei is het feest in de Compagnieshaven! Op vrijdag en zaterdag voor de liggers in de haven, en op zondag voor breed publiek. Dan zijn er demonstraties, er zijn allerlei nieuwe en oude boten te zien, kramen met bijvoorbeeld scheepsbenodigdheden en mode, je kunt allerlei scheepsknopen leren, en er zijn activiteiten voor kinderen, zoals een speurtocht en een draaimolen. Heel Enkhuizen en omstreken hartelijk welkom op het jubileumfeest!