Hugo Brieffies is altijd op zoek naar een klassieke verrassing

Hugo Brieffies kijkt als programmeur voor de Muziekkring Enkhuizen en omstreken altijd uit naar nog onontdekte pareltjes in de kamermuziek. ,,Twee jaar geleden wisten we de toen zeventienjarige pianiste Yang Yang Cai te strikken. Ze was fenomenaal!’’, herinnert Brieffies. ,,Al bij de eerste noten stond ik perplex. En dat is wat we willen: muziek op concertgebouwniveau in Enkhuizen.’’

Brieffies vertelt met aanstekelijk enthousiasme over het concert dat de Noord-Hollandse artieste gaf in de Drommedaris, de plek waar de Muziekkring jaarlijks zes concerten houdt. ,,Dat ze daarna echt is doorgebroken, maakt haar optreden in Enkhuizen nog specialer. Nee, nu zouden we haar allicht niet meer kunnen betalen’’, lacht hij.

De 25-jarige Hoogkarspeler, die zelf piano speelt, is bezig aan zijn derde jaar als programmeur en bestuurslid voor de Muziekkring. De twintiger is een opvallende verschijning binnen de klassieke muziek waar besturen meestal grijs gekleurd zijn. En niet alleen vanwege zijn werk in de klassieke muziekwereld valt Brieffies op. Hij heeft een studie klassieke talen aan de UvA afgerond, werkt als professioneel filatelist bij Corinphila Veilingen in Amstelveen, is lid van de Amsterdamse Postzegelsociëteit en redacteur bij het maandblad Filatelie. ,,Het is misschien niet wat je verwacht van een twintiger’’, lacht hij. ,,Het verzamelen en duiden van postzegels en poststukken is enorm boeiend. Vooral het achterhalen van de verhalen achter een historisch poststuk is geweldig.’’

Ondanks zijn drukke leven, heeft Brieffies tijd gevonden voor het vrijwilligerswerk bij de Muziekkring. ,,Ik ben destijds gevraagd en heb ja gezegd omdat er een tekort aan bestuursleden bestaat en het mij na aan het hart ligt dat klassieke muziek en cultuur behouden blijven in dit deel van West-Friesland.’’, verklaart Brieffies die zelf uit een uiterst muzikaal gezin komt. Hierdoor is hij op jonge leeftijd al in aanraking gekomen met de Muziekkring.

,,Het doel is om elk jaar een divers, verrassend en kwalitatief hoogstaand programma te maken. Maar ook een dat toegankelijk is voor bezoekers die niet dagelijks bezig zijn met klassieke muziek. We willen laagdrempelig zijn. Een plek waar vaste bezoekers kunnen genieten en nieuwkomers kennis kunnen maken met de schoonheid van klassieke muziek. Een plek die tegelijkertijd ook een sociale ontmoetingsplek is.’’

Volgens Brieffies is het overigens niet heel lastig om een goed programma samen te stellen. ,,De wereld van de kamermuziek is een kleine. Inmiddels weet ik goed welke smaken er zijn en wat bij ons publiek past. Daarbij weten de artiesten en ensembles ons goed te vinden. In drukke periodes krijg ik wel honderd mails per week waarin optredens worden aangeboden. De kunst is om financieel allemaal voor elkaar te boksen en te zorgen dat de zaal vol zit. Het leuke is om nieuw talent eruit te pikken’’, vertelt Brieffies.

,,Gelukkig weten wij binnen onze stichting goed waar er behoefte aan is. Dus de zaal vol krijgen met bijna honderd bezoekers lukt nu nog goed, maar we willen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Als stichting proberen we er dan ook alles aan te doen om ook jonger publiek aan te spreken. De samenstelling van het programma speelt daar in mijn ogen een belangrijke rol in.’’ Naast het thema wereldmuziek, in april komt een fado-ensemble spelen, wordt elk jaar ruimte gemaakt voor een strijkkwartet, zang, piano en een blazersensemble.

12 februari staat het volgende concert op het programma. Dan komt prijswinnend pianist Daniël van der Hoeven op bezoek die onder de kop ‘Dansreis door Europa’ onder andere werk van Back, Debussy en Escher zal spelen. Het concert begint om 20.15 uur, kaarten kosten 20,50 euro. Reserveren kan via http://reservering@muziekkringenkhuizen.nl.

Meer info: http://www.muziekkringenkhuizen.nl