Vrouwengilde al zeventig jaar gezelligheid en verbinding

In 1949 werd het Vrouwengilde opgericht als Katholiek Vrouwengilde. De oprichting was een uitkomst voor vrouwen die graag wilden leren, want dat was destijds niet gewoon: vrouwen bleven na hun huwelijk vooral thuis, om voor het huishouden te zorgen. Het Vrouwengilde voorzag in de behoefte aan kennis en educatie, en in de behoefte om bij een club te horen: zo kwam je de deur nog eens uit! Vandaag de dag liggen de interesses heel anders. Maar wat altijd hetzelfde gebleven is, is de vrolijke, ongedwongen sfeer van het gilde!

Te mooi om te stoppen!

Het jaar 1999 was een kritiek jaar voor de vereniging: er waren nauwelijks nog bestuursleden en de eindstreep was eigenlijk al getrokken. Totdat er een nieuwe voorzitter kwam, die de vereniging niet zomaar ten onder liet gaan. Daar is dit te mooi voor, zo redeneerde ze: “Vanaf nu treden we alleen nog positief naar buiten”, was haar besluit, “en we maken er wat van!” Het werkte: de vereniging begon weer te groeien en er kwam weer een voltallig bestuur. En het Vrouwengilde is nog altijd actief. Op dit moment telt de vereniging nog altijd negentig leden. Een mooi aantal, en nog mooier: het Vrouwengilde bestaat dit jaar zeventig jaar en is nog altijd springlevend! Op 10 mei wordt dit gevierd met een feestelijke dag voor alle leden.

Fijne plek

In 2005 werd de vereniging zelfstandig, toen het landelijke bestuur ophield te bestaan. Zo veranderde de naam in Vrouwengilde, omdat de vereniging breder is dan alleen de kerk. Met onder meer de naamswijziging hoopte het bestuur het Vrouwengilde laagdrempeliger te maken. Dat bleek een goede keuze: de leden kwamen uit alle hoeken van de samenleving. Het katholieke bleef nog wel, wat te merken is in bijvoorbeeld de kerstvieringen. Maar het Vrouwengilde is een fijne plek voor alle vrouwen. Dat blijkt wel uit de lange verbintenissen: een van de leden is al zeventig jaar lid van het Vrouwengilde!

Onbezorgd vrolijk

Het Vrouwengilde komt acht avonden per jaar samen in de Nieuwe Doelen. Eens per jaar is er een ‘dagje uit’ voor leden. De interesses zijn gebundeld in vijf categorieën: er is een kaarten en klaverjassen, musea, leeskring, hobby en film. Deze clubs binnen het Vrouwengilde komen ook los van de clubavonden samen. Die afwisseling houdt het gezellig voor iedereen! Tijdens de clubavonden, die door zo’n zestig leden bijgewoond worden, is er van alles te beleven en te doen. Het programma is kwalitatief hoogstaand, want voor minder doen de leden het niet. Maar de avonden zijn het best te omschrijven als ‘onbezorgd vrolijk’, want er wordt heel wat afgelachen!

Eigentijds

Het Vrouwengilde heeft dan wel een ‘ouderwetse’ naam, maar is helemaal bij de tijd. In september start het nieuwe seizoen, met een gevarieerd programma voor acht avonden. Op de agenda staan onder andere zang, West-Friese historie, spelletjes, verslagen van rondreizen en gezondheid. In deze krant houdt het Vrouwengilde u op de hoogte van welk thema er aan bod komt. En iedereen is welkom in de Nieuwe Doelen!

Meer informatie? Neem contact op via fam.roelofsen@quicknet.nl