Basisschool Pancratius neemt natuurplein in gebruik

‘Nu al trek in eerste taart met appels van ons nieuwe plein’

,,Straks eten we appeltaart van appels die hier op het schoolplein zijn geplukt’’, zegt Angelique Groot, directeur van de Rooms-Katholieke basisschool Pancratius, enthousiast. Vanuit haar kantoor kijkt ze uit over het schoolplein in het hart van Enkhuizen. De afgelopen maanden heeft ze van dichtbij gezien hoe het grijze stenen speelplein is getransformeerd tot een vrolijk en uitdagend natuurplein.

Onder de bezielende leiding van De Twee Heren, gespecialiseerd in de aanleg van stadsnatuur en natuurspeelplaatsen, is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het nieuwe schoolplein. Maar niet alleen door de werknemers van het bedrijf uit Grootebroek. ,,We hebben zelf ook de handen uit de mouwen gestoken’’, voegt Groot toe. ,,Leerlingen, ouders en docenten. Allemaal hebben we ons steentje bijgedragen. Stenen sjouwen, zand scheppen, noem maar op.’’

Het resultaat mag er zijn. Fruitbomen, bloemen en struiken sieren het speels opgezette plein, waar onder andere ruimte is voor een klimtuig met glijbaan, een waterpomp, een zandbak en klim-, en klauterstammen. ,,We zijn al behoorlijk op natuur en gezondheid gericht. Ondernemen regelmatig uitstapjes naar bijvoorbeeld milieu educatief centrum De Witte Schuur, dat blijven we ook doen. Maar op het nieuwe plein kunnen kinderen dagelijks in contact te brengen met de natuur’’, licht Groot toe.

,,Hier kunnen de leerlingen elke dag spelen en ontdekken. Er is ook een buitenklas, zodat we op mooie dagen buiten les kunnen geven.’’ Zo is het de bedoeling om de buitenklas te gebruiken voor natuur- en milieulessen. Hiervoor is een subsidie van drieduizend euro beschikbaar gesteld door de Gezonde School, een initiatief van verschillende ministeries.

Groot: ,,Dit plein is een uitstekende aanvulling op ons lesprogramma. Ondertussen blijft het ook een echt speelplein met ruimte om te rennen, klauteren en sporten. De voetbalarena die we altijd al hadden, is er gewoon nog. Dankzij een flinke meevaller die we via het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben ontvangen, kunnen we zelfs extra spullen kopen waardoor de arena ook kunnen gebruiken voor basketbal, tennis en volleybal.’’ Het waterschap, dat zich actief inzet voor minder stenen in onder andere tuinen en op pleinen, steunt op deze manier het initiatief van de basisschool.

Groot vindt dat de school trots mag zijn op het nieuwe plein. ,,Omdat iedereen er een bijdrage aan heeft geleverd. Dat vind ik echt leuk. Zo heeft de leerlingenraad een flinke vinger in de pap gehad. Zij zijn met enkele goede suggesties gekomen die voor aanpassingen in het ontwerp hebben gezorgd. Het is met recht óns plein. Zonder inzet van de kinderen, ouders en leerkrachten was het niet gelukt.’’

En dan heeft Groot het niet alleen over het scheppen van zand en sjouwen van stenen. Belangrijk was de financiële bijdrage die werd geleverd. Want de kosten voor het nieuwe plein zijn aanzienlijk. Deelname aan twee supermarktacties op initiatief van ouders leverde elfhonderd euro op. Een fancy fair, mede gehouden door de oudervereniging, leverde 4700 euro op. Daarnaast waren er bijdragen van het Westfrieslandfonds, stichting Trintel en de Rabobank.

Een groot deel werd bijgedragen door het overkoepelende schoolbestuur Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland. ,,Maar zij wilden wel zien dat er genoeg draagvlak was voor het schoolplein. Gelukkig was die er, dat heeft de tomeloze inzet van alle betrokkenen wel bewezen.’’

In december is het plein opgeleverd en kon het grote genieten beginnen. ,,Het onderhoud en garantie zijn mede dankzij de gemeente Enkhuizen de eerstkomende tien jaar geregeld. Dat is erg fijn. Het is ook niet alleen een plein voor leerlingen van de school. Buiten schooluren zijn alle kinderen welkom om van het plein te genieten. Dat is ook een reden waarom de gemeente ons steunt met het onderhoud.’’

Volgend jaar wordt het natuurplein feestelijk geopend. Lang zal het niet meer duren voordat de leerlingen de eerste appels gaan plukken op het plein. ,,Ik heb nu al trek in een overheerlijke Pancratius-appeltaart’’, lacht Groot.