Nieuwe vaste tentoonstelling Zuiderzeemuseum

’Zee vol verhalen’: Te zien vanaf 14 februari in het binnenmuseum.

Binnenmuseum in nieuw jasje
Naast een vernieuwde entree, winkel en horecagelegenheid voor de bezoekers is er ook ander werk in uitvoering: een verrassende nieuwe vaste expositie: ‘Zee vol verhalen’.

Onderzoek
De afgelopen jaren is er uitgebreid publieksonderzoek gedaan onder ouders met kinderen en cultuurliefhebbers. Hier kwam uit dat ouders het bezoek meer op de belevingswereld van kinderen willen laten aansluiten, dat het gebruik van audio een fijne manier om verhalen te vertellen is en ouders graag met kinderen over één onderwerp praten. De cultuurliefhebbers willen graag een inleiding over het ontstaan van het museum, de geschiedenis van de Zuiderzee, eenvoudig te vinden informatie en geen open geluidsfragmenten.

Water en de inwoners langs de Zuiderzee
Bovenstaande suggesties zijn meegenomen in de nieuwe vaste tentoonstelling die de mens die op en langs de Zuiderzee/IJsselmeer werkt en woont centraal stelt. De transformatie van het museum is te zien in zes zalen van het binnenmuseum. De Schepenhal is het startpunt. Hier liggen schepen uit alle delen van het Zuiderzeedomein met als topstuk de boeier de Sperwer. De nieuw gemaakte introductiefilm wordt geprojecteerd op het zeil van de Sperwer. De vroegere levendigheid met de schepen wordt mooi geïllustreerd met Zuiderzeegeluiden, wind op de zeilen en de schepen worden prachtig uitgelicht en je ruikt letterlijk de geteerde schepen. Een speciale rol is weggelegd voor het Urker IJsvlet. Met historische filmbeelden en het geluid van krassende ijzers op het ijs wordt de toon gezet voor het vervolg van de expositie.

Langs zes zalen
Na deze introductie wordt de bezoeker meegenomen door zes zalen, elk met een eigen thema:
• De Inwoners
• Het water 
• Werken 
• Wonen
• Vrije tijd 
• Kleding en rituelen

Openingsweek en boekpresentatie
13 februari is de officiële opening waarna vanaf 14 februari de tentoonstelling met een heuse openingsweek voor het publiek van start gaat. Het is voorjaarsvakantie dus de opening wordt uitgebreid gevierd met allerlei activiteiten voor jong en oud: poppenkastvoorstellingen met de nieuwe mascotte Marretje de Meeuw, een avondopenstelling mét diner, rondleidingen en lezingen. Tegelijkertijd met deze expositie verschijnt het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ van Eva Vriend, dat op 10 februari in het binnenmuseum wordt gepresenteerd en vanaf 14 februari verkrijgbaar is.

Met dank aan
Deze tekst had niet geschreven kunnen worden zonder de enthousiaste medewerking, tekst, uitleg en rondleiding door het binnenmuseum door: Femke van Drongelen (Hoofd Presentatie & Educatie), Laura Roscam Abbing (Conservator) en Willeke Otten (Adviseur social media en free publicity). Dank hiervoor!

Bezoek zeker de website van het museum www.Zuiderzeemuseum.nl voor alle informatie over deze geweldige aanwinst voor het binnenmuseum en alle overige activiteiten. Kom en prikkel al je zintuigen en laat je verrassen door niet alleen het vernieuwde interieur van het binnenmuseum maar zeker door deze tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’. Maak een reis door de geschiedenis van Zuiderzee naar IJsselmeer en leer haar bewoners kennen met al hun verhalen!

Ga voor de openingstijden, toegangskaartjes, route en parkeren naar de website van het museum. Het museum is rolstoelvriendelijk ingericht. Twee jaar is er gewerkt aan de tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’. Dus kom vanaf 14 februari met de hele familie genieten van deze nieuwe fantastische expositie! Laat je verrassen tijdens een wandeling door heden en verleden van de Zuiderzee. Het museum vertelt het verhaal!