Jan Goos visserman die mooie verhalen achterliet

Jan Goos was een Enkhuizer visserman die de wereld een boek vol mooie verhalen heeft nagelaten: ‘Jan Goos, visserman van Enkhuizen’.Het geeft een uitstekend beeld van hoe vissers in Enkhuizen leefde rond het jaar 1900.

Het werk verscheen in 1961, elf jaar na de dood van de in 1877 geboren Goos, en telt 180 bladzijden. In een krantenartikel van de Leeuwarder Courant uit 19 september 1961 wordt het boek genoemd. Het was toen verkrijgbaar voor 8.90 gulden en werd uitgegeven door P.N van Kampen en Zoon in Amsterdam.

Het mag opmerkelijk genoemd worden dat het werk van Goos uiteindelijk is gepubliceerd. De Enkhuizer genoot namelijk geen lange schoolopleiding. Op zijn negende ging hij met zijn vader en ooms al de Zuiderzee en de Noordzee op. Goos was een goede visser en het duurde niet lang voordat zelf schipper was op zijn eigen botters.

Daarnaast ontdekte Goos dat hij met verhuren van schepen voor gezellige tochten ook geld kon verdienen. Het waren tripjes die zich uitstekende leende voor Goos, die bekend stond als een goed verteller van vermakelijk verhalen.

Door zijn korte opleiding hield Goos er een eigenaardige spelling op na. Volgens de verhalen schreef hij fonetisch en dan ook nog met een zwaar Enkhuizer accent. Het zou vandaag de dag een flinke opgave zijn om de originele teksten van Goos, ‘éen kleine 700 (!) dichtbeschreven bladzijden’, te ontcijferen. Hij begon met schrijven nadat hij in 1936 stopte met varen.

Tien jaar na de dood van Goos viel het oog van Karel Boonenburg op het manuscript. Boonenburg was op dat moment wetenschappelijk medewerker van het Zuiderzeemuseum. Hij zag de waarde van het door Goos geschreven document in en besloot het manuscript toegankelijk te maken voor het publiek. Hij vertaalde als het ware het werk van Goos.

In 1981 kreeg Goos een straatnaam naar hem vernoemd: de Jan Gooskaai.

Bron: www.kroniekvanenkhuizen.nl, Leeuwarder Courant (19-09-1961).