De Graaff van Enckhuysen

Al 35 jaar zit hij in het vak, en zijn kaas gaat de hele wereld over. Edwin de Graaff is terecht trots op de mooie speciaalzaak die hij door de jaren heen opbouwde. Als geworteld Enkhuizer voelt Edwin zich gedragen door zijn stadsgenoten, aan wie hij het mede te danken heeft dat zijn kaas- en notenzaak al zo lang goed draait. Niet alleen particulieren weten hem te vinden, maar ook met plaatselijke bedrijven heeft De Graaff van Enckhuysen een goede band.

Wereldwijd

Vanuit zijn pand in de Westerstraat gaan de streekgebonden producten alle kanten op: dichtbij en ver weg genieten mensen van de lekkernijen die Edwin met zorg uitzoekt. “We geven graag advies over de producten, en meestal horen we later wat de klant ervan vond, want de meeste klanten zijn vaste klanten. En regelmatig krijgen we foto’s van mensen uit andere landen, die willen laten zien dat onze kaas hen goed smaakt. Uit zo’n gebaar spreekt mooie waardering! Wat ook mooi is: dat onze producten bij diverse horecagelegenheden geserveerd worden. Ook collega-ondernemers komen hier namelijk, onder andere voor hun specialiteiten. Dat is allemaal niet vanzelfsprekend, dat realiseer ik me goed. Ik vind het eervol om met al die mensen op te mogen trekken.”

Seizoenen

Een van de leuke dingen in de winkel is het inspelen op de seizoenen. “De feestdagen zijn natuurlijk sowieso speciaal, ook hier bij De Graaff van Enckhuysen. We beginnen al op tijd met de cadeau- en kerstpakketten, dat scheelt weer tijdens de echte feestdrukte. Dat is wel belangrijk, dan hebben we ook dan écht de tijd voor de klant!” En nu staat het toeristenseizoen weer voor de deur. “In januari beginnen we met de winkel klaarmaken voor al die bezoekers aan onze mooie Haringstad. Het toeristenseizoen brengt leuke dingen met zich mee. Al die groepen die met een gids de stad doorlopen, maken de Westerstraat extra gezellig. Vaak zien we dat toeristen het liefst direct hier naar binnen willen, wat tijdens een rondleiding natuurlijk niet kan. Maar daarna wel, dus dan zie ik ze vaak weer terug.”

Teamwork

Bij De Graaff van Enckhuysen werkt een vast team: Edwin, zijn vrouw Sylvia, en parttimers Wilma, die er al dertien jaar werkt, en Mirjam, die sinds een half jaar in de winkel staat en twee keer per week helemaal vanuit De Weere naar de zaak komt. “Daarnaast hebben we ook nog scholieren die bij ons werken, waar we heel blij mee zijn. Een van hen verdient wel een eervolle vermelding: Rick. Zo’n acht jaar geleden verwelkomden we hem als oproepkracht, en na zijn studie stopte zijn zaterdagbaan, maar hij staat nog altijd voor ons klaar als het nodig is. Het geeft wel aan hoe we ons aan elkaar verbinden!”

www.degraaffvanenckhuysen.nl