Misschien wel de leukste geschiedenisles

Comité 21 mei 1572 viert voor elfde keer geslaagde

Enkhuizer opstand tegen Spaanse overheersersDan is de Zuider Havendijk op 21 mei een bezoekje waard. Hier kun je terug in de tijd. Naar 1572 om precies te zijn, het jaar waarin de Enkhuizers in opstand kwamen tegen de Spaanse overheersers en de kant kozen van de Prins van Oranje. Met verschillende scènes wordt de geschiedenis onder de naam Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen tot leven gewekt. Voor de elfde keer is het Comité 21 mei 1572 verantwoordelijk voor de herdenking van deze belangrijke dag in de geschiedenis van de Haringstad. ,,Dit is misschien wel de leukste geschiedenisles die je kunt krijgen’’, zegt Lies Turksma namens de organisatie.

,,Hier begon de victorie op de Spanjaarden echt’’, voegt Ruud Jansen, ook lid van de organisatie. ,,Pas na Enkhuizen kreeg de opstand in andere plaatsen vorm, zoals in Alkmaar. Ja, die stad wordt wel gezien als de plek waar het begon. Maar daar zijn wij het niet mee eens. Het waren de Enkhuizers die zich voor het eerst, en zonder bloedvergieten nog wel, los wisten te rukken van de overheerser.’’ Deze geschiedenis wordt 21 mei nader toegelicht door historicus Walter Haentjens. Hij geeft om 11 uur een gratis toegankelijke lezing in De Drommedaris.

De lezing is het startpunt van een dag vol activiteit op en rond de Zuider Havendijk waar doorlopend veertien historische scènes worden gespeeld door leden van buurt-, toneel-, scherm- en muziekverenigingen. Gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen zijn aanwezig om bezoekers, indien gewenst, een rondleiding te geven en de scènes toe te lichten. Waarheidsgetrouw en levensecht is het doel van het comité. Dus wordt alles uit de kast gehaald om de Zuider Havendijk om te toveren tot een straat uit de zestiende eeuw. ,,De auto’s gaan uit het straatbeeld en de acteurs zijn natuurlijk gehuld in klederdracht. Rekwisieten en een grimeerbeurt ontbreken natuurlijk ook niet. Wat dat betreft is de stadschirurgijn echt indrukwekkend. Als je ziet hoe die eruit ziet en hoe die zijn rol speelt. Werkelijk fantastisch”, zegt Janssen.

Turksma: ,,Er doen mensen mee van allerlei pluimage. Sommige zijn echt goede acteurs, andere enthousiaste hobbyisten. Maar we hebben allemaal het doel om op een leuke en overtuigende manier te laten zien hoe het er toen aan toeging’’, zegt Turksma.

De levende geschiedenisles begint om 14.30 uur met een miniconcert van KSM bij het stadhuis, waarna om 15 uur de scènes beginnen. De manifestatie eindigt ook bij het stadhuis als om 16.45 uur het spaansgezinde bestuur wordt afgezet. De dag wordt afgesloten in de Blauwe Zaal van het stadhuis onder het genot van een oranjebitter. Het AD-HOC-orkest zorgt voor muziek.

,,Het leuke is dat leden van het huidige stadsbestuur ook rollen hebben’’, zegt Turksma. ,,Dat is al sinds de eerste keer dat de opstand werd herdacht. Toen nog tijdens de viering 650 jaar stad in Enkhuizen. Het jaar daarna heeft toenmalig burgemeester Jan Baas gevraagd of dit niet elk jaar kon worden herdacht. Daar is ons comité uit voortgekomen dat met veel enthousiasme en passie dit evenement verzorgt. Daarvoor krijgen we gelukkig veel steun vanuit de gemeenschap. Vrijwilligers die meespelen, sponsoren en de gemeente. Zo twijfelde waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper geen moment toen ik haar vroeg of ze mee wilde doen en kunnen we altijd op medewerking rekenen van het Zuiderzeemuseum.’’

Turksma is een van de drijvende krachten van het evenement. ,,Zonder Lies zou het helemaal in de soep lopen’’, weet Janssen zeker. ,,Zij is ook de enige die geen rol heeft in de scènes. Simpelweg omdat ze daar geen tijd voor heeft. Zij bewaart het overzicht en dat is nodig om het hoge niveau te halen.’’

Turksma voegt er met een lach aan toe: ,,Het is iets wat we met zijn allen doen. En elk radertje is belangrijk. Wat dat betreft kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. Zo zijn we op zoek naar mensen die bij de afzethekken willen staan. Verder zijn nieuwe deelnemers altijd welkom. We proberen elk jaar ook andere scènes te spelen. Op die manier blijft de Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen een verrassend evenement en een van de leukste geschiedenislessen die ik mij voor kan stellen.’’

http://www.oudenkhuizen.nl/opstand